Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē par 2024.gada jūnijā veiktajiem grozījumiem normatīvajos aktos nodokļu administrēšanā, kā arī sniedz īsu skaidrojumu.

Normatīvā akta nosaukums

Komentārs/skaidrojums

Pieņemšanas datums

Spēkā stāšanās datums

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL)

Ar grozījumiem PTAL papildināts hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevas maksātāju loks, nosakot, ka pienākums maksāt nodevu ir maksātājam, kuram ir uzsākts maksātnespējas process vai likvidācija (arī pašlikvidācija). Likuma pārejas noteikumi papildināti ar 45.punktu, kurā nodevas maksātājiem, kam ir uzsākts maksātnespējas process vai likvidācija (arī pašlikvidācija) un kuri līdz grozījumu spēkā stāšanās dienai VID nav iesnieguši deklarāciju un iemaksājuši nodevas summu valsts pamatbudžetā speciāli šim nolūkam izveidotajā ieņēmumu kontā, ir paredzēti šādi nosacījumi:

  • kārtība, kādā iesniedzama VID nodevas deklarācija;
  • nodevas samaksas termiņš;
  • kārtība, kādā sniedz noteikto informāciju par katru atbilstīgo hipotekārā kredīta ņēmēju.

30.05.2024.

04.06.2024.

Lielu uzņēmumu grupu globāla minimāla nodokļu līmeņa nodrošināšanas likums

Likumā iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvas 2022/2523 par globāla minimāla nodokļu līmeņa nodrošināšanu starptautisku uzņēmumu grupām un lielām vietējām grupām Eiropas Savienībā. Likums ir attiecināms uz Latvijā reģistrētiem starptautisku uzņēmumu grupu mātes uzņēmumiem un iekšzemes uzņēmumu grupām, kā arī starptautisku uzņēmumu grupu Latvijā reģistrētiem meitas uzņēmumiem un filiālēm. Starptautisku uzņēmumu grupu uzskata par lielu, ja tās kopējie gada ieņēmumi mātes uzņēmuma konsolidētajos finanšu pārskatos vismaz divos no četriem iepriekšējiem pārskata gadiem ir 750  milj. eiro vai vairāk. Ar likumu ir pārņemti direktīvas noteikumi, taču to piemērošana Latvijā reģistrētiem uzņēmumiem atlikta uz 6 gadiem, vienlaikus paredzot Latvijā reģistrētiem starptautiskas grupas uzņēmumiem pienākumu sniegt nepieciešamo finanšu informāciju starptautiskas uzņēmumu grupas sastāvā esošajai izraudzītajai iesniedzēja vienībai, kurai ir pienākums savā rezidences valstī sagatavot un iesniegt virsnodokļa informācijas deklarāciju. Direktīva attiecas uz jebkuru lielu starptautisku un iekšzemes uzņēmumu grupu, kuru grupas apgrozījums gadā pārsniegs 750 milj. eiro, un tās noteikumi nodrošinās, ka uzņēmumu grupas faktiski samaksā nodokli vismaz 15% no peļņas. Noteikts pienākums grupas mātes uzņēmumam salīdzināt grupas meitas uzņēmumu citās jurisdikcijās faktiski samaksāto nodokli ar nodokli, kāds būtu maksājams, piemērojot direktīvā noteikto minimālo likmi. Ja attiecīgajās jurisdikcijās faktiski samaksātais nodoklis ir mazāks, grupas mātes uzņēmumam jānodrošina starpības piemaksa – virsnodoklis.

06.06.2024.

21.06.2024.

Kriptoaktīvu pakalpojumu likums

Likuma mērķis ir veicināt kriptoaktīvu jomas attīstību un noteikt tiesisku ietvaru kriptoaktīvu tirgus darbībai Latvijā. Likums attiecas uz personām, kas Latvijā ir iesaistītas kriptoaktīvu emitēšanā, publiskā piedāvāšanā un pielaišanā tirdzniecībai vai sniedz kriptoaktīvu pakalpojumus.

13.06.2024.

30.06.2024.

Grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā

Jaunā redakcijā izteikta 3.panta 1.3daļa, nosakot, ka nodokļa maksātājs par iepakojumu, kurš pilnībā vai daļēji sastāv no plastmasas (polimēru) izejmateriāliem un pārskata periodā nav pārstrādāts, ir apsaimniekotājs, kas noslēdzis ar Klimata un enerģētikas ministrijas padotībā esošu iestādi līgumu par ražotāja paplašinātās atbildības sistēmas piemērošanu. Nodokli par minēto iepakojumu aprēķina atbilstoši iepakojumā esošajai plastmasas daļai saskaņā ar šī likuma 24.panta 7.daļas 1.punktā un 8.daļā noteiktajām prasībām. Savukārt, 24.panta 8.daļas 1.punkts, nosaka ka tiek piemērota  likme – 0,80 eiro par 1 kilogramu plastmasas iepakojuma, kurš ir pārstrādājams, bet netika pārstrādāts pārskata periodā, vai par 1 kilogramu plastmasas iepakojuma, kura materiāla īpašības neļauj to pārstrādāt un kurš tika reģenerēts pārskata periodā.

20.06.2024.

01.10.2024.

Grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr.40 “Noteikumi par pievienotās vērtības nodokļa deklarācijām”

 

Grozījumu mērķis ir saskaņot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijas iesniegšanas un aizpildīšanas kārtību atbilstoši grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā (PVN likums) saistībā ar iekšzemes nodokļa maksātāja reģistrācijas VID PVN maksātāju reģistrā robežvērtības skaitļa vērtības palielinājumu. Ņemot vērā, ka PVN likuma 59.panta 1.daļā ietvertā iekšzemes nodokļa maksātāja reģistrācijas VID PVN maksātāju reģistrā robežvērtība nākotnē var tikt mainīta un lai izslēgtu nepieciešamību pēc atbilstošu tehnisku grozījumu veikšanas, MK noteikumu Nr.40 2.punktā un 16.1.apakšpunktā ir veikti redakcionāli precizējumi. Atbilstoši veiktajiem grozījumiem noteikumu Nr.40 2.punktā un 16.1.apakšpunktā vairs nav jānorāda konkrēts reģistrācijas VID PVN maksātāju reģistrā robežvērtības slieksnis, bet gan ir iekļauta atsauce uz PVN likuma 59.panta 1.daļu, kurā šī vērtība ir noteikta atbilstoši konkrētajā brīdī esošajai robežvērtības sliekšņa vērtībai.

18.06.2024.

22.06.2024.

MK noteikumi Nr.398 “Biedrību un nodibinājumu klasificēšanas noteikumi”

Noteikumi nosaka biedrību un nodibinājumu klasifikāciju atbilstoši to darbības jomai, kā arī darbības jomas pieteikšanas un maiņas kārtību. Biedrības un nodibinājumi ziņas par savu darbības jomu aktualizē reizi gadā, iesniedzot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) gada pārskatu un norādot galveno darbības jomu pārskata gada beigās. Biedrībām un nodibinājumiem ir tiesības jebkurā laikā iesniegt pieteikumu Uzņēmumu reģistram (UR) par darbības jomas maiņu. UR, pamatojoties uz gada pārskatā vai saīsinātā gada pārskatā iekļauto informāciju par biedrības vai nodibinājuma darbības jomu, kas elektroniskā veidā saņemta no VID, izdara ierakstu reģistrā par darbības jomu bez atsevišķa lēmuma pieņemšanas. Biedrības un nodibinājumi ziņas par darbības jomu ierakstīšanai reģistrā piesaka, iesniedzot VID EDS gada pārskatu par 2024.gadu un norādot galveno darbības jomu (jomas) pārskata gada beigās.

25.06.2024.

01.07.2024.