Organizējot biznesu, kas saistīts ar preču pirkšanu vai pārdošanu, tajā skaitā no ārvalstīm vai uz tām, ir svarīgi efektīvi organizēt preču loģistiku un tirdzniecību un izmantot atbilstošu muitas vai nodokļu režīmu.

Imports un eksports

Preču importu un eksportu uzņēmums var organizēt pats vai arī iesaistīt loģistikas uzņēmumu, kas noteikti atradīs efektīvāko veidu un piedāvās atbilstošu pakalpojumu. Ja tomēr uzņēmums izvēlas loģistiku organizēt pats, svarīgi izvēlēties ne tikai atbilstošu procedūru, tajā skaitā, iespējams, vietu noliktavai, bet nokārtot attiecīgus statusus, kas ļauj piemērot optimālu nodokļu režīmu.

Diemžēl Latvijā nav universāla režīma vai statusa, kas ļautu piemērot visu nodokļu atlikšanu neatkarīgi no biznesa veida vai no tā, no kurienes vai uz kurieni preces tiek vestas. Šāda situācija izveidojusies, jo katra nodokļa politika tiek noteikta dažāda līmeņa normatīvajos aktos (t.sk. Eiropas Savienības (ES) regulās vai direktīvās) un praksē katru nodokli administrē dažādas Valsts ieņēmumu dienesta struktūrvienības.