Stiprinot būvpseciālistu un arhitektu uzraudzību, kā arī to sertificēšanas iestāžu kapacitāti uzraudzības veikšanai, Ministru kabinets 2024.gada 20.augustā lēma no 2025.gada 1.janvāra paaugstināt būvpseciālistu un arhitektu uzraudzības maksas, informē Ekonomikas ministrija.

Grozījumi balstīti uz nozares pārstāvju iesniegtiem aprēķiniem par uzraudzības un pārbaudes darbību īstenošanas faktiskajām izmaksām, kas tādējādi nepieciešami arī inflācijas ietekmē pieaugušo reālo izmaksu līdzsvarošanai atbilstoši aktuālajai ekonomiskajai situācijai.

Kopš 2019.gada šīs maksas nav atjauninātas, kas inflācijas ietekmes dēļ kļuvušas neatbilstošas reālajai situācijai valstī, jo pakalpojumu sniegšanas izmaksas ir pieaugušas, ņemot vērā gan cilvēkresursu un pakalpojumu izmaksu sadārdzinājumu, gan pārskatīto pakalpojumu nodrošināšanai nepieciešamo laiku, tehnoloģiskos risinājumus un veicamās darbības atbilstoši pašreizējām kvalitātes prasībām pakalpojumu nodrošināšanā.

Lai nosegtu pieaugušās izmaksas par būvspeciālistu uzraudzību, no nākamā gada būvspeciālistiem par katru aktīvo darbības sfēru vidēji būs jāmaksā 255,00 eiro/gadā (šobrīd 180 eiro/gadā). Vienlaikus tiek paaugstināta arī maksa par kompetenču, prasmju un zināšanu līmeņa novērtēšanu un profesionālās pilnveides pārbaudi līdz 250 eiro, piemērojot samazinātu likmi 130 eiro apmērā, ja pārbaude tiek veikta daļējā apjomā.

Savukārt, lai stiprinātu arhitektu kompetences pārbaudes iestādes kapacitāti sūdzību izskatīšanā, ņemot vērā strauji pieaugošo sūdzību skaitu un izskatāmo jautājumu sarežģītību, kā arī līdzsvarotu inflācijas ietekmē pieaugušās izmaksas, kas noteiktas Arhitektu kompetences pārbaudes iestāžu maksas pakalpojumu cenrādī, valdība lēma no 2025.gada 1.janvāra kopējās uzraudzības izmaksas arhitektu sertifikātiem būs 350 eiro/gadā (šobrīd 214 eiro/gadā), savukārt sertifikātiem ar atviegloto uzraudzību uzraudzības maksa noteikts 150 eiro/gadā (šobrīd 100 eiro/ gadā).

Sūdzību skaits par arhitektiem būtiski pieaug un izskatāmās lietas kļūst sarežģītākas, jo iesaistītās puses pastāvīgi vēršas pie arhitektu kompetences pārbaudes iestādes, lai risinātu savstarpējus strīdus; kompetences pārbaudes iestāde nevar atteikt lietu izskatīšanu, ja sūdzības ir par sertificētu arhitektu pārkāpumiem. Arhitektu kompetences pārbaudes iestādei pēc lietas izskatīšanas un lēmuma pieņemšanas, apstrīdēšanas gadījumā ir jāturpina līdzdalība lietā, kamēr tā tiek izskatīta tiesā. Līdz ar to nepieciešams būtiski stiprināt arhitektu kompetences pārbaudes iestādes kapacitāti sūdzību un disciplinārlietu izskatīšanā.

Vienlaikus samazināta maksa par atkārtotu kompetences novērtēšanu no 960 eiro uz 400 eiro un maksa par profesionālās pilnveides pārbaudi no 240 eiro uz 90 eiro, ņemot vērā, ka tiek samazināts šo pārbaužu apjoms, jo sertificētiem arhitektiem nav nepieciešama tik apjomīga pārbaude kā pretendentiem, kuri nāk sertificēties pirmo reizi.