Plānots precizēt apdrošināšanas stāža noteikšanas kārtību, sasaistot darbu un tam pielīdzinātos periodus bijušajās Padomju Savienības republikās ar iesaistes ilgumu Latvijas pensiju sistēmā, informē Labklājības ministrija. To paredz grozījumi likumā “Par valsts pensijām”, kas 2024.gada 27.augustā, pieņemti valdības sēdē. Par tiem vēl jālemj un jānobalso Saeimā.

Latvijas valsts pensijas šobrīd tiek piešķirtas un maksātas arī par vēsturisku un apdrošināšanas stāžam pielīdzinātu periodu līdz 1990.gada 31.decembrim, kas nav balstīts uz sociālās apdrošināšanas iemaksām. Kopš 2023.gada 17.jūnija Latvijas vecuma pensiju var piešķirt arī personām, kas dzīvo ārpus Eiropas Savienības (ES), kas palielina pieprasītāju skaitu, tostarp ar personām, kuras vispār nav piedalījušās sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšanā Latvijā. Līdz ar to tagadējiem sociālās apdrošināšanas iemaksu veicējiem no viņu veiktajām iemaksām jānodrošina pensijas izmaksa par darbu citās bijušajās Padomju Savienības republikās. Pie tam ne tikai Latvijas pilsoņiem un dubultpilsoņiem, kuri dzīvo jebkur pasaulē, bet arī ES pilsoņiem, kuriem ir tiesības uz Latvijas valsts pensiju. Tādējādi, aprēķinot apdrošināšanas stāžu, ir svarīgi sasaistīt vēsturiskos pielīdzinātos periodus ar iesaisties ilgumu Latvijas pensiju sistēmā.

Grozījumi nosaka, ka Latvijas pilsoņiem apdrošināšanas stāžam ir pielīdzināms Latvijas teritorijā uzkrātais darba un tam pielīdzinātais periods, dienesta laiks un represiju periods ārpus Latvijas. Ja cilvēka apdrošināšanās stāžs Latvijā pēc 1996.gada 1.janvāra būs vismaz 20 gadi, tad stāžā tiks ieskaitīti arī bijušās Padomju Savienības teritorijā uzkrātie darba un tam pielīdzinātie periodi.

Savukārt ārvalstniekiem, bezvalstniekiem un Latvijas nepilsoņiem apdrošināšanas stāžam pielīdzināms Latvijas teritorijā uzkrātais darba un tam pielīdzinātais periods, kā arī represiju periods ārpus Latvijas. Ja šīs personas apdrošināšanas stāžs Latvijā pēc 1996.gada 1.janvāra būs vismaz 20 gadi, tad stāžā tiks ieskaitīti arī bijušās Padomju Savienības teritorijā uzkrātie darbam pielīdzinātie mācību periodi.

Plānots, ka norma stāsies spēkā 2025.gada 1.janvārī, kad vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamais minimālais apdrošināšanas stāžs būs 20 gadi.