Ministru kabineta noteikumos Nr. 827 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir sagatavoti grozījumi, ar kuriem darba devējam tiks noteikts  pienākums informēt Valsts ieņēmumu dienestu par faktu, ka darbiniekam darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā.

Šādas izmaiņas ir sagatavotas, lai mazinātu lielo aplokšņu algu īpatsvaru ēnu ekonomikā, teikts grozījumu anotācijā.

Grozījumos paredzēts darba devēja ziņojumu papildināt ar aili, ko darba devējs aizpilda (izdara atzīmi) tikai gadījumā, ja darba samaksu izmaksā skaidrā naudā. Savukārt, ja darba samaksa tiek izmaksāta tikai bezskaidrā naudā, papildus nekādi ieraksti nebūs jāveic.

Tāpat paredzēts papildināt darba devēja iesniedzamās ziņas par darba ņēmējiem, ieviešot jaunu kodu, kas nodrošinās iespēju nodalīt un uzskaitīt darba ņēmējus, kuriem ir piešķirts aprūpētāja atvaļinājums.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā 2025.gada 1.janvārī. Anotācijā gan norādīts, ka izmaiņas darba devēja ziņojumā iespējams nodrošināt 6 mēnešu laikā, pēc tam, kad būs pieņemti grozījumi MK noteikumos.

Grozījumi MK noteikumos vēl jāapstiprina valdībai.