Atsauce rēķinā – tikai formalitāte?  Kad jāveic priekšnodokļa korekcija? Neētiska rīcība – morāls kaitējums? Viens pārkāpums – divi sodi?  Atbildes uz šiem un citiem uzņēmumam ikdienā būtiskiem jautājumiem atradīsiet jaunajā drukātā žurnāla “iFiT” numurā!

Intervija ar Agrosesursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāju Ingūnu Gulbi: Pret cenu grieztiem

Ne bez pamata pārtikas cenas jau labu laiku ir viens no karstākajiem tematiem – pēdējā gada laikā Latvijā tās piedzīvojušas vēl nebijušu kāpumu. Tas būtiski “sit pa budžetu” vairumam mājsaimniecību un ietekmē arī nozarē darbojošos uzņēmumus. Uz sarunu aicinājām speciālisti Ingūnu Gulbi, kura pārtikas cenu lauciņā darbojas jau gandrīz 30 gadus, tāpēc spēj ieraudzīt situācijas kopainu.

VID jauna pieeja nodokļu maksātāju uzraudzībā

2023.gada 30.jūnijā stājās spēkā grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām”, kas paredz izmaiņas nodokļu maksātāju reitinga sistēmā un nodokļu administrācijas pārbaudes procesa īstenošanā. Apskatīsim būtiskākās izmaiņas kopā ar Irēnu Lejiņu, SIA “KPMG Baltics” Nodokļu konsultāciju pakalpojumu direktori.

Atsauce rēķinā – tikai formalitāte?

Eiropas Savienības Tiesa vairākkārt skaidrojusi, ka priekšnodokļa atskaitīšana ir īstenojama tad, ja ir izpildītas pamatprasības, lai gan nodokļa maksātājs nav izpildījis noteiktas formālas prasības attiecībā uz uzskaiti, rēķinu sagatavošanu un deklarāciju. Vai viena vai cita rekvizīta trūkums rēķinā ir jāuzskata par formālu prasību neizpildi, vai tomēr tā ir pamatprasību neievērošana? Plašāk par to stāsta Dace Everte, SIA “Sorainen ZAB” vecākā nodokļu menedžere.

Skaņu ieraksti kā pierādījums tiesā

Vai skaņu ierakstus drīkst tiesā izmantot kā pierādījumus? Vai tas, ka ieraksts tiks veikts, vienmēr ir jāsaskaņo ar otru pusi? Kā pierādīt ieraksta autentiskumu? Atbildi sniedz Jānis Sarāns-Reneslācis, SIA “ZAB COBALT”, zvērināts advokāts

Pētām strukturētos elektroniskos rēķinus!

Pamazām, bet neatgriezeniski Eiropas Savienība, tostarp arī Latvija, dodas e-rēķinu virzienā. Tomēr joprojām izpratne par to, kas ir, bet kas nav e-rēķini, ir nepilnīga. Tāpēc sāksim no paša sākuma – noskaidrosim, kas īsti ir e-rēķini un kā ar to ieviešanu Latvijā veicas publiskā un privātā sektora uzņēmumiem. Uzzini kopā ar Ilgu Robežnieci, dokumentu un arhīva pārvaldības eksperti.

Uzteikums atšķirīgas attieksmes dēļ

Visiem labi zināms, ka pārbaudes laikā darba devējam un darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu trīs dienas iepriekš bez pienākuma norādīt šāda uzteikuma iemeslu. Šis aspekts nereti rada iespaidu, ka darba līgums pārbaudes laikā var tikt uzteikts jebkura iemesla dēļ, tomēr tā gluži nav. Atsevišķos gadījumos var pat iestāties darba devēja atbildība par prettiesisku darba līguma izbeigšanu pārbaudes laikā. Kādu darba devēja rīcību varētu uzskatīt par atšķirīgas attieksmes aizlieguma pārkāpumu? Skaidro Irina Kostina, SIA “ZAB Ellex Kļaviņš” Darba tiesību prakses grupas vadītāja, zvērināta advokāte.

Šīs un citas tēmas lasiet “iFiT” jūnija numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā Abonēšana.