Zemnieku saimniecība (ZS), uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāja, pārdod savu pašaudzēto produkciju tirgū. 2021.gadā tika veikta pārdotās produkcijas ieņēmumu uzskaite (vienkāršotā), un tika sasniegts pievienotās vērtības nodokļa (PVN) reģistrācijas slieksnis. Vai ZS, PVN maksātāja, drīkst veikt tirgus ieņēmumu par pašaudzēto un realizēto produkciju vienkāršotu uzskaiti, un nepieciešamības gadījumā izsniegt stingrās uzskaites kvīti? Vai tomēr kases aparāts ir obligāts?

ZS ir tirdzniecības vietas nomas līgums sezonas laikā, bet tirgū nav reģistrēta struktūrvienība. Tirdzniecība netiek veikta katru dienu, drīzāk tai ir neregulārs raksturs. Par šo jautājumu konsultējāmies Valsts ieņēmumu dienestā (VID), kas sniedza divas (mutiskas) atbildes: vienu, ka PVN maksātājs nedrīkst tirgoties bez kases aparāta vispār un otru, ka, ja tirgū nav struktūrvienības, tad drīkst, jo tirgo pašaudzētu produkciju.

Atbilde atrodama Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr.96 "Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība".