Vai mēbeļu izgatavošanas un montāžas darbiem būvobjektos var piemērot īpašo pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanas režīmu (apgriezto PVN maksāšanas kārtību) un nodokļa rēķinu izrakstīt bez PVN?

1. variants. Galdniecības uzņēmums “A”, Latvijā reģistrēts PVN maksātājs, sniedz pakalpojumu ģenerāluzņēmējam “B”, arī Latvijā reģistrēts PVN maksātājs, veicot iebūvējamo sienas skapju, iebūvējamo virtuvju izgatavošanu, mēbeļu izgatavošanu un montāžu būvniecības objektā līdz tā nodošanai ekspluatācijā. Iebūvējamām mēbelēm var būt arī apgaismojums – LED lampas, izlietņu montāža u.tml.

Būvobjektam var būt divi varianti – apliecinājuma karte par vienkāršotas atjaunošanas darbu veikšanu vai arī ir būvatļauja renovācijai vai jaunas ēkas celtniecībai.

Mēbeļu izgatavošana un montāža ir iekļauta būvniecības līgumā un tā pielikumos (būvdarbu tāmēs) par būvdarbu veikšanu. Reizēm līgums var būt noslēgts tieši ar objekta īpašnieku – uzņēmumu “C” – bez ģenerāluzņēmēja starpniecības.

2. variants. Galdniecības uzņēmums “A”, Latvijā reģistrēts PVN maksātājs, sniedz pakalpojumu ģenerāluzņēmējam “B”, arī Latvijā reģistrēts PVN maksātājs, veicot iebūvējamo sienas skapju, iebūvējamo virtuvju izgatavošanu, mēbeļu izgatavošanu un montāžu būvniecības objektā līdz tā nodošanai ekspluatācijā. Iebūvējamām mēbelēm var būt arī apgaismojums – LED lampas, izlietņu montāža u.tml. Papildus iebūvējamām mēbelēm ir arī atsevišķi stāvošas mēbeles, piemēram, vannas istabas skapīši, virtuves galdi, gulta ar sienas paneli u.tml. Būvobjektam var būt divi varianti – apliecinājuma karte par vienkāršotas atjaunošanas darbu veikšanu vai arī ir būvatļauja renovācijai vai jaunas ēkas celtniecībai. Mēbeļu izgatavošana un montāža ir iekļauta būvniecības līgumā un tā pielikumos (būvdarbu tāmēs) par būvdarbu veikšanu. Reizēm līgums var būt noslēgts arī tieši ar objekta īpašnieku – uzņēmumu “C” – bez ģenerāluzņēmēja starpniecības.