2024.gada 16.septembrī Valsts ieņēmumu dienests (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) izsūtīs automātiskus atgādinājumus tiem cilvēkiem (privātpersonām), kas 2024.gada 1.pusgadā ir pārdevuši nekustamo īpašumu, bet līdz šim nav iesnieguši pārskatu “Deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma”, informē VID.

Tās būs tieši vēstules no VID EDS. Savā e-pastā cilvēki saņems tikai paziņojumu par informāciju, kas pieejama EDS, turklāt šajā paziņojumā būs saite uz EDS.

Atgādinājumā cilvēki tiks aicināti izvērtēt, vai no nekustamā īpašuma pārdošanas ir gūts ienākums, un vai no tā ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Ziņojumam būs pievienots skaidrojošs materiāls, lai palīdzētu cilvēkiem pārliecināties, vai gūtais ienākums jādeklarē un kā to pareizi izdarīt.

Līdzīgus automātiskus atgādinājumus VID šogad plāno izsūtīt arī par cita veida ienākumu deklarēšanu, aicinot cilvēkus izvērtēt, vai konkrētajā gadā ir deklarēti visi gūtie ienākumi. Arī cilvēkiem, kuri, iespējams, veic saimniecisko darbību, VID turpinās sūtīt aicinājumus to izvērtēt un nepieciešamības gadījumā reģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējiem.