Pavisam noteikti trīsstūrveida darījumi ir gana sarežģīti, par ko liecina arī neskaitāmās tiesu lietas, kas par tiem izskatītas. Šoreiz arī pievēršamies vienai no lietām, kurā lietas pieteicējam – Latvijas uzņēmumam, kas trīsstūrveida darījumā bija starpnieks,– liegta priekšnodokļa atskaitīšana. Apskatām, kādi ir Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un tiesas argumenti.

Lietas būtība

Administratīvā rajona tiesa izskatīja kārtējo nodokļu strīda lietu par Latvijas starpniekuzņēmuma VID auditēto trīsstūrveida darījumu, kurā Latvijas nodokļu maksātājs bija veicis preču iegādi Eiropas Savienības (ES) teritorijā no Slovākijas nodokļa maksātāja un realizējis iegādātās preces Polijas nodokļu maksātajam, transportējot preces no Slovākijas uz Poliju. Šo darījumu Latvijas nodokļu maksātājs deklarēja kā trīsstūrveida darījumu, norādot preču piegādi pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijās ar kodu “S”.

VID veiktā audita rezultātā nodokļu maksātājam tika aprēķināts PVN par preču iegādi ES teritorijā (no Slovākijas nodokļa maksātāja) bez tiesībām atskaitīt priekšnodokli.