2024.gada 25.jūnijā pieņemtie Ministru kabineta noteikumi Nr.409 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtībā” paredz, ka turpmāk arī zobārsti un vecmātes varēs izrakstīt darbnespējas lapu, informē Veselības ministrija.

Noteikumi paredz, ka ārstniecības iestādē strādājošs zobārsts varēs izsniegt darbnespējas lapu par pirmajām 3 dienām saistībā ar veiktām manipulācijām zobārstniecībā vai mutes dobuma saslimšanu. Līdz šim cilvēkiem bija jāvēršas pie ģimenes ārsta, kas radīja papildus slogu gan ārstiem, gan pacientam, kā arī netika skaidri regulēts, cik ilgas darbnespējas lapas šādos gadījumos ir, piemēram, zoba izraušanas komplikāciju gadījumā. Vecmātes, savukārt, varēs izsniegt darbnespējas lapu saistībā ar saistībā ar grūtniecību un pēcdzemdību periodu.

Tāpat noteikumi paredz 90 dienu darbnespējas lapas kontroli ar klātienes novērtējumu, izņemot gadījumus, ja persona atrodas stacionārā. Tas tiek plānots kā papildus kontroles mehānisms pie ilgstošām darbnespējas lapām. Ja darbnespēja turpinās ilgāk par 90 dienām, ārstam klātienē būs jānovērtē personas veselības stāvoklis. Nepieciešamības gadījumā ārsts noslēgs esošo lapu B un izsniegs jaunu — iepriekšējās B darbnespējas lapas turpinājumu.

Saistībā ar Covid19 saslimšanu darbnespējas lapu varēs izsniegt ne ilgāk kā par pirmajām 6 dienām, bet, darba nespējai turpinoties, pacientam būs jādodas vizītē pie ārsta (ne vēlāk kā līdz 7.dienai no darbnespējas lapas sākuma). Izmaiņas saistītas ar to, ka Covid-19 vairs nav bīstamo infekcijas slimību sarakstā, taču saslimšanas izplatības ierobežošanai nepieciešams ievērot noteiktus piesardzības pasākumus.

Turpmāk ārvalstīs izsniegta darbnespējas lapa, izmantojot vienoto veidlapu, uzreiz būs iesniedzama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Tādējādi vairs nevajadzēs to pieprasīt ārstam Latvijā, kas radīja papildus slogu gan mediķiem, gan pacientiem, risinot jautājumus par vajadzīgo dokumentu noformēšanu pabalsta saņemšanai.

MK noteikumi “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” izdoti saskaņā ar Ārstniecības likumu.