Lai palīdzētu dažādu profesiju pārstāvjiem plānot, uzskaitīt un kontrolēt darbinieku darba laiku atbilstoši Darba likuma (DL) prasībām, piedāvājam darba laika kalendāru 2022. gadam. Grāmatvežiem kalendārs palīdzēs darba samaksas un vidējās izpeļņas aprēķināšanai.

Saskaņā ar DL 137. pantu darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas.

Darba laika kalendārā 2022. gadam parādīts mēneša, ceturkšņa, pusgada un gada darba laiks (darba dienu un darba stundu skaits) četru veidu normālajam darba laikam, svētdienu un svētku dienu skaits, pirmssvētku darba dienas (datumi un atbilstošais darba stundu skaits), kā arī vidējais darba stundu skaits mēnesī.

Darba laiks

Darba laiks ir laikposms no darba sākuma līdz beigām, kad darbinieks veic darbu un atrodas darba devēja rīcībā, izņemot pārtraukumus darbā. DL ir definēti šādi darba laiki:

  • normālais darba laiks;
  • nepilns darba laiks – īsāks par normālo dienas vai nedēļas darba laiku;
  • summētais darba laiks – darba rakstura dēļ nav iespējams ievērot normālo dienas vai nedēļas darba laika ilgumu.

Darba laika kalendārā nav iespējams parādīt informāciju visiem darba laika veidiem. Pat normālam darba laikam ir daudz dažādu variantu. Piemēram, DL 143. pantā teikts:

  • darbiniekiem, kuriem noteikta piecu dienu darba nedēļa, piešķir divas nedēļas atpūtas dienas;
  • abas nedēļas atpūtas dienas parasti piešķir pēc kārtas;
  • vispārējā nedēļas atpūtas diena ir svētdiena. Ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, atļauts nodarbināt darbinieku svētdienā, piešķirot viņam atpūtu citā nedēļas dienā.

Ja darbiniekiem nosaka piecu dienu darba nedēļu un normālo darba laiku, tad, atšķiroties nedēļas atpūtas dienām, atšķirsies darba stundu skaits, kas konkrētajā mēnesī jānostrādā.

Piemērs

Piemēram, darba stundas 2022. gada jūlijā:

  • ja darbinieks strādā no pirmdienas līdz piektdienai, brīvdiena – sestdiena, svētdiena, tad darba stundu skaits ir 168;
  • ja darbinieks strādā no otrdienas līdz sestdienai, brīvdiena – svētdiena, pirmdiena, darba stundu skaits ir 176;
  • ja darbinieks strādā no trešdienas līdz svētdienai, brīvdiena – pirmdiena, otrdiena, šajā gadījumā darba stundu skaits ir 184.

DL 131. panta 2. daļā paredzēts: ja darba laiks kādā no nedēļas darba dienām ir īsāks par normālo darba laiku, citā nedēļas darba dienā darba laiku var pagarināt, bet ne vairāk kā par vienu stundu. Šādā gadījumā jāievēro noteikumi par nedēļas darba laika ilgumu.

Piemērs

Piemēram, diviem darbiniekiem noteikta 5 dienu darba nedēļa un normālais darba laiks. Abi strādā no pirmdienas līdz piektdienai. Pirmais darbinieks katru dienu strādā 8 stundas, bet otram darbiniekam darba līgumā noteikts, ka pirmdienās un otrdienās jāstrādā 9 stundas, piektdienās – 6 stundas. 2022. gada maijā pirmajam darbiniekam jānostrādā 167 darba stunda, bet otrajam darbiniekam – 169.

Darba laika kalendārā 2022. gadam ir parādīti četri populārākie normālā darba laika veidi.

  • Darbiniekam noteikta piecu dienu darba nedēļa. No pirmdienas līdz piektdienai jāstrādā astoņas stundas dienā. Nedēļas darba laiks – 40 stundas. Brīvdiena – sestdiena, svētdiena.
  • Darbiniekam noteikta piecu dienu darba nedēļa, darbinieka darbs saistīts ar īpašu risku, un viņš šajā darbā ir nodarbināts ne mazāk kā 50% normālā dienas vai nedēļas darba laika. Šim darbiniekam no pirmdienas līdz piektdienai jāstrādā septiņas stundas dienā. Nedēļas darba laiks – 35 stundas. Brīvdiena – sestdiena, svētdiena.
  • Ja darba rakstura dēļ nevar noteikt piecu dienu darba nedēļu, darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem nosaka sešu dienu darba nedēļu. Ja noteikta sešu dienu darba nedēļa, tad darba laiks no pirmdienas līdz piektdienai ir septiņas stundas dienā, bet sestdienās – piecas stundas, jo sestdienās darbs beidzams agrāk nekā citās dienās. Nedēļas darba laiks – 40 stundas. Brīvdiena – svētdiena.
  • Ja darbiniekam noteikta sešu dienu darba nedēļa, darbinieka darbs saistīts ar īpašu risku un viņš šajā darbā ir nodarbināts ne mazāk kā 50% normālā dienas vai nedēļas darba laika, tad no pirmdienas līdz piektdienai jāstrādā sešas stundas dienā, bet sestdienās – piecas stundas. Nedēļas darba laiks – 35 stundas. Brīvdiena – svētdiena.

Ar īpašu risku saistīti tie darbi, kuros saskaņā ar darba vides risku novērtējumu darbinieks ir pakļauts paaugstinātai psiholoģiskai vai fiziskai slodzei vai paaugstinātam riskam darbinieka drošībai un veselībai, ko nevar novērst vai samazināt līdz pieļaujamam līmenim ar citiem darba aizsardzības pasākumiem. Lai izvērtētu darbus, kas saistīti ar īpašu risku, darba devējs var izmantot Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude” 1. pielikumu “Veselībai kaitīgie darba vides faktori” un 2. pielikumu “Darbi īpašos apstākļos”, kā arī citus normatīvos aktus, kuros regulēts šis jautājums, piemēram, Darba aizsardzības likums.

Normālais darba laiks bērniem ir divas stundas dienā un 10 stundas nedēļā, ja darbs tiek veikts mācību gada laikā, vai četras stundas dienā un 20 stundas nedēļā, ja darbs tiek veikts brīvlaikā. Bērns DL izpratnē ir persona, kas sasniegusi 13 gadu vecumu, bet ir jaunāka par 15 gadiem vai sasniegusi 15 gadu vecumu, bet turpina iegūt pamatizglītību. Persona, kas sasniegusi 15 gadu vecumu, bet ir jaunāka par 18 gadiem un nav bērns, DL izpratnē ir pusaudzis. Pusaudžus nedrīkst nodarbināt ilgāk par septiņām stundām dienā un vairāk par 35 stundām nedēļā.

Pirmssvētku dienas

Pirms svētkiem darba dienas ilgums saīsināms par vienu stundu, ja darba koplīgumā, darba kārtības noteikumos vai darba līgumā nav noteikts īsāks darba laiks. Ņemot vērā šo DL normu, darba laika kalendārā visiem pirmssvētku diena saīsināta par vienu stundu.

Piemērs

Piemēram, ja darbiniekam noteikta 5 dienu darba nedēļa un darba laiks 7 stundas dienā, tad pirmssvētku dienā 3. maijā (4. maijs – svētku diena) normālais darba laiks ir 6 stundas. Ja darbiniekam noteikta 6 dienu darba nedēļa un sestdienās parasti jāstrādā 5 stundas, tad pirmssvētku dienā 16. aprīlī (17. aprīlis – svētku diena) normālais darba laiks ir 4 stundas.

Uz darbiniekiem, kas nodarbināti nepilnu darba laiku, neattiecina DL 135. panta noteikumus par darba dienas ilguma saīsināšanu par vienu stundu pirms svētku dienām.

Svētku dienas

Svētku dienas noteiktas likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”. 2022. gadā Latvijā būs 15 svētku dienas: 1. janvāris – Jaungada diena; 15. aprīlis – Lielā Piektdiena; 17. aprīlis – Pirmās Lieldienas; 18. aprīlis – Otrās Lieldienas; 1. maijs – Darba svētki; 4. maijs – Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena; 8. maijs – Mātes diena; 5. jūnijs – Vasarsvētki; 23. jūnijs – Līgo diena; 24. jūnijs – Jāņu diena (vasaras saulgrieži); 18. novembris – Latvijas Republikas Proklamēšanas diena; 24. decembris – Ziemassvētki (ziemas saulgrieži); 25. decembris – Pirmā Ziemassvētku diena; 26. decembris – Otrā Ziemassvētku diena; 31. decembris – Vecgada diena.

Svētku diena saskaņā ar likumu ir arī Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku noslēguma diena. Šie svētki tiek atzīmēti reizi piecos gados. 2022. gadā tie nenotiks.

Likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” teikts: Ja svētku dienas – 4. maijs, Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku noslēguma diena un 18. novembris – iekrīt sestdienā vai svētdienā, nākamo darbdienu nosaka par brīvdienu.

2022. gadā neviena no šīm svētku dienām neiekrīt sestdienā vai svētdienā, tāpēc papildu brīvdienas darbiniekiem nebūs jāpiešķir.

Visas svētku dienas ar atbilstošiem datumiem ir norādītas kalendārā.

Ja svētku diena iekrīt svētdienā, kalendārā tā ir norādīta pie svētku dienām, nevis pie svētdienām, lai nepalielinātu kopējo svētdienu un svētku dienu skaitu.

Darbs svētku dienās

Darbinieki netiek nodarbināti likumā noteiktajās svētku dienās. Ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, atļauts nodarbināt darbinieku svētku dienā, piešķirot viņam atpūtu citā nedēļas dienā vai izmaksājot atbilstošu atlīdzību.

Ja darbinieks ir strādājis svētku dienā, viņš var saņemt tikai vienu no piedāvātajiem labumiem:

  • piemaksu par nostrādātajām stundām svētku dienā ne mazāk kā 100% apmērā no darbiniekam noteiktās stundas vai dienas algas likmes;
  • apmaksātu papildu brīvdienu citā sev izdevīgā nedēļas dienā pēc vienošanās ar darba devēju.

Svētku dienas ir atpūtas laiks. Ja darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā, darba devējam ir pienākums par šo dienu izmaksāt atlīdzību. Ja darbiniekam noteikta laika alga, viņam izmaksā noteikto darba samaksu. Ja darbiniekam noteikta akorda alga, viņam izmaksā vidējo izpeļņu.

Stundas algas likme

Ja darbinieks veicis darbu svētkos vai nakts laikā, strādājis virsstundas, viņam par šīm stundām jāsaņem piemaksa. Ja darba līgumā noteikta stundas tarifa likme, tad piemaksas aprēķins problēmas nesagādā. Kā aprēķināt stundas algas likmi, ja darba līgumā noteikta mēnešalga? Atbildi uz šo jautājumu sniedz DL 75.3 pantsStundas algas likmi aprēķina, dalot darbiniekam noteikto mēneša darba algu ar darba stundu skaitu attiecīgajā kalendāra mēnesī. Ja darbiniekam noteikts summētais darba laiks, stundas algas likmi aprēķina, dalot darbiniekam noteikto mēneša darba algu ar attiecīgā kalendāra gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī.

Minētais pants paredz divus gadījumus stundas algas likmes aprēķināšanai:

  • vispārīgais gadījums – darbiniekiem noteikts normālais darba laiks vai nepilns darba laiks. Šajā gadījumā stundas algas likmi aprēķina, mēneša algu izdalot ar darba stundu skaitu attiecīgajā kalendāra mēnesī;
  • darbiniekiem noteikts summētais darba laiks. Stundas algas likmi aprēķina, mēneša algu dalot ar vidējo darba stundu skaitu mēnesī attiecīgajā kalendāra gadā.

Vispārīgā gadījumā stundas algas likme pa mēnešiem mainīsies. Ja darbiniekam noteikts summētais darba laiks, stundas algas likme visu kalendāra gadu nemainīsies.

Piemērs

Darbiniekam noteikta mēneša alga 1200 EUR. Stundas algas likme 2022. gada martā ir 6,52 EUR (1200 / 184), bet aprīlī – 7,95 EUR (1200 / 151).

Piemērs

Darbiniekam noteikta mēneša alga 1200 EUR, summētais darba laiks. Stundas algas likme 2022. gadā ir 7,14 EUR (1200 / 168,17, kur 168,17 – vidējais darba stundu skaits mēnesī 2022. gadā).

Vidējo darba stundu skaitu aprēķina, dalot visas normālās darba stundas attiecīgajā kalendāra gadā ar 12 mēnešiem. 2022. gadā jānostrādā 2018 darba stundas. 2018 / 12 = 168,17

Pārceltās darba dienas

Ja darba nedēļā viena darba diena iekrīt starp svētku dienu un nedēļas atpūtas laiku, darba devējs šo darba dienu var noteikt par brīvdienu un pārcelt to uz sestdienu tajā pašā nedēļā vai citā nedēļā tajā pašā mēnesī. 2022. gadā neviena darba diena neiekrīt starp svētku dienu un nedēļas atpūtas dienu, tāpēc nav jāpārceļ.


Redakcija iesaka! IMG_5458.jpg

Aicinām plānot savu laiku ar "Izdevniecības iŽurnāli" radīto Grāmatveža plānotāju!

"Grāmatveža plānotājs 2022" ir ikdienas palīgs, ikviena grāmatveža labā roka, kas izstrādāts un īpaši pielāgots grāmatvedības jomas speciālistam vai entuziastam. 

Vairāk informācijas un iegāde: iFinanses.lv sadaļā Grāmatveža plānotājs 2022.